flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

АНАЛІЗ роботи суду по розгляду звернень громадян за ІІ півріччя 2013 року.

20 січня 2014, 11:20

АНАЛІЗ

роботи суду  по розгляду звернень громадян за ІІ півріччя  2013 року.

Мною, суддею Єланецького районного суду Миколаївської області Раєвич Т.М. проаналізована робота суду по зверненням громадян за 1 півріччя 2013 року. Аналізом встановлено, що за вищевказаний період до суду  надійшла  1 скарга.

Скарга надійшла:

Від юридичних осіб -1, а саме:

-         ПАТ КБ «Приватбанк» на дії судді Чернякової Н.В. Дана скарга  розглядалась головою Єланецького районного суду Миколаївської області  Раєвич Т.М. Скарга надійшла 18 листопада 2013 року, розглянута  25.11.2013 року.

В даній скарзі порушувалось питання про процесуальні дії судді. На звернення, що найшло протягом звітного періоду до Єланецького районного суду Миколаївської області, вчасно направлено обґрунтовану письмову відповідь, яка містить перевірену інформацію. Дана скарга визнана необґрунтованою. Скарга розглянута у строк до 15 днів.

Аналізом встановлено, що організація роботи зі зверненнями громадян у Єланецькому районному суді Миколаївської області здійснювалася відповідно до вимог Закону України «Про звернення громадян», Указу Президента України від 7 лютого 2008 року № 109/2008 « Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування».

Діловодство за пропозиціями, заявами та скаргами громадян ведеться з дотриманням вимог Інструкції з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об’єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 року № 348.

Згідно з вимогами статті 5 Закону України «Про звернення громадян» Єланецьким районним судом Миколаївської області розглядаються письмові звернення, оформленні належним чином, підписані заявником, із зазначенням дати тощо.

Облік заяв та скарг громадян ведеться в журналі реєстрації звернень громадян, обліково-статистичних картках та алфавітному покажчику.

З метою належної організації особистого прийому громадян в Єланецькому районному суді Миколаївської області затверджені графік проведення особистого прийому громадян. Графік особистого прийому громадян розміщений в приміщенні суду в зручному для огляду місці. Відповідна інформація для громадян розміщена на веб-сторінці суду яка,  постійно оновлюються.

В Єланецькому районному суді Миколаївської області  ведеться робота по правовій освіті населення, а саме - розміщена інформація на правову тематику на стенді в приміщенні суду. На даному стенді до відому громадян вміщені зразки процесуальних документів: зразки позовних заяв про розірвання шлюбу, про встановлення факту батьківства, про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини, про встановлення факту родинних відносин, заяви про видачу копії постанови по справі та інше.

На веб-сторінці Єланецького районного суду Миколаївської області веб-порталу судової влади України в розділі «Інформація для громадян» оприлюднено наступну інформацію: «Зразки заяв», «Вимоги до позовної заяви», «Корисні посилання», «Підвищення рівня правових знань населення», «Як одержати копію судового рішення», «Як ознайомитися з судовим рішенням», «Як ознайомитися з матеріалами судової справи», «Хто має право на звернення за судовим захистом», «Як звернутися до суду», «Правила поведінки в суді», «Правила пропуску осіб до приміщень судів та на їх територію транспортних засобів».

Відповідно до рішення ІХ чергового з’їзду суддів України від 22.02.2013 року та розпорядження ТУ ДСА України в Миколаївській області № 25 од/у від 29.05.2013 року, в суду затверджено план Заходів суду, щодо підвищення рівня правових знань громадян про судові процедури, функціонування судової системи та порядок захисту своїх прав і охоронюваних законом інтересів на 2013 рік.

31.05.2013 року затверджено графік проведення днів відкритих дверей в Єланецькому районному суді Миколаївської області  на ІІ півріччя 2013 року. Вказані План та Графік розміщено на веб-сторінці суду.

Аналіз свідчить про те, що керівництво та працівники суду відповідально ставляться до виконання вимог чинного законодавства щодо поліпшення організації роботи зі зверненнями громадян, приділяють значну увагу пошуку можливих шляхів вирішення питань, порушених у зверненнях

Аналізом встановлено, що на виконання наказу ДСА України від 27.06.2006 року № 69 «Про затвердження Інструкції про порядок роботи зі зверненнями громадян, їх особистого прийому в органах державної судової адміністрації» у Єланецькому районному суді Миколаївської області склалася певна система роботи зі зверненнями. Робота зі скаргами та заявами які надходять до  суду аналізується 2 рази на рік, аналізи обговорюються на оперативних нарадах. Копії аналітичних документів направляються до ТУ ДСА України в Миколаївській області.

З метою удосконалення організації роботи зі зверненнями громадян пропоную: не допускати надання неоднозначних, необґрунтованих або неповних відповідей за зверненнями громадян, із порушенням строків, установлених законодавством, безпідставної передачі розгляду звернень іншим органам; у роботі з письмовими зверненнями громадян, а також під час їх особистого прийому забезпечити дотримання етики поведінки державного службовця, забезпечувати кваліфікований, неупереджений, об’єктивний, всебічний і своєчасний розгляд порушених питань з метою їх оперативного розв’язання

        

         Голова Єланецького районного

         суду Миколаївської області                           Т.М.Раєвич