flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз роботи суду по розгляду звернень громадян за 2012 рік

04 січня 2013, 10:45

АНАЛІЗ

роботи суду по розгляду звернень громадян за 2012 рік.

Мною, суддею Єланецького районного суду Миколаївської області  Раєвич Т.М. проаналізована робота суду по зверненням громадян за 2012 рік.    Аналізом встановлено, що з метою створення оптимальних умов для реалізації громадянами своїх законних прав та інтересів, в Єланецькому районному суді Миколаївської області відповідальним за прийом громадян призначено керівника апарату суду Швидченко О.О.

Для сприяння громадянам вирішенню їх питань в суді складено графік прийому громадян :

Голова суду - Раєвич Тетяна Михайлівна

щовівторка з 08.00 до 17.00 год.
щоп'ятниці з 08.00 до 16.00 год.


Керівник апарату суду - Швидченко Ольга Олександрівна

щовівторка з 08.00 до 17.00 год.
щоп'ятниці з 08.00 до 16.00 год.



Заступник керівника апарату суду - Коваленко Наталя Вікторівна

щопонеділка з 08.00 до 17.00 год.
щосереди з 08.00 до 16.00 год.

В Єланецькому районному суді Миколаївської області постійно ведеться робота по правовій освіті населення, а саме - розміщена інформація на правову тематику на стенді в приміщенні суду. На даному стенді до відому громадян вміщені зразки процесуальних документів: зразки позовних заяв про розірвання шлюбу, про встановлення факту батьківства, про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини, про встановлення факту родинних відносин, заяви  про видачу копії постанови по справі та інше.

На веб-сайті Єланецького районного суду Миколаївської області    розміщено графік прийому громадян.

В суді забезпечено оперативний розгляд звернень громадян,  підприємств, установ та організацій, суб'єктів підприємницької діяльності, органів місцевого самоврядування , які надходять до суду.

Аналізом встановлено, що протягом 2012 року до суду надійшла 3 заяви та 1 скарга.

         Заява надійшла:

Від громадян -3, а саме:

-Нертика Івана Михайловича про повернення газового лічильника, який був речовим доказом по цивільній справі. Дана заява була передана головою суду для розгляду судді  Патрику Ю.Ю в провадженні якого перебувала дана цивільна справа. Заява надійшла 15.03.2012 року, розглянута 13.04.2012 року.

-Расказової Людмили Данилівни про стягнення боргу за несплату аліментів. Заява розглядалась суддею Патриком Ю.Ю. Заява надійшла 04.04.2012 року, розглянута 24.04.2012 року.

-Маалюф Юлії Геннадіївни про поновлення строку подачі документів на соціальну допомогу на виплату при народженні дитини. Заява розглядалась суддею Раєвич Т.М. Заява надійшла 28.08.2012 року, розглянута 04.09.2012 року.

Аналізом встановлено, що всі вказані вище заяви  громадян об’єктивно і вчасно розглянуті, якісно та повно перевірені викладені в них факти, рішення прийняті відповідно до чинного законодавства, громадяни повідомленні про наслідки розгляду заяв. Повторних заяв від громадян до суду не надходило.

Скарга надійшла:

Від юридичних осіб -1, а саме:

ПП “Спектр на дії судді Чернякової Н.В. Скарга розглядалася головою Єланецького районного суду Миколаївської області Т.М.Раєвич. Скарга надійшла 24.05.2012 року, розглянута 01.06.2012 року.

В скарзі що надійшла від ПП «Спектр» вказувалось на неправомірні, на думку заявника, процесуальні дії судді, пов’язані з вирішенням цивільної справи, та пропонувалось притягнути суддю до дисциплінарної відповідальності. На дане звернення, що найшло протягом звітного періоду до Єланецького районного суду Миколаївської області вчасно направлено обґрунтовану письмову відповідь, з роз’ясненням про те, що відповідно до статті 126 Конституції України, згідно рішення Конституційного суду України від 1 грудня 2004 року № 19-рп/2004, та  Закону України "Про судоустрій і статус суддів"  голова суду не повноважна вирішувати питання притягнення судді до дисциплінарної відповідальності. Дана скарга визнана необґрунтованою. Скарга розглянута у строк до 15 днів.

Звернень від Героїв Радянського Союзу, Героїв Соціалістичної Праці, інвалідів Великої Вітчизняної війни, народних депутатів та неповнолітніх до Єланецького районного суду Миколаївської області протягом звітного періоду не надходило.

Аналізом встановлено, що діловодство за пропозиціями, заявами та скаргами громадян ведеться з дотриманням вимог Конституції України, Закону України “Про звернення громадян ” та Інструкції з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об’єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, яка затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 року за № 348, зі змінами.

Облік заяв та скарг громадян ведеться в журналі реєстрації звернень громадян, обліково-статистичних картках та алфавітному покажчику.

Усі звернення громадян на особистому прийомі реєструються  в спеціальних журналах. Якщо вирішити порушені в усному зверненні питання безпосередньо на особистому прийомі неможливо, воно розглядається  у тому ж порядку, що й письмове звернення  відповідно до ЗУ «Про  звернення громадян». Про результати розгляду громадяни повідомляються письмово або усно, за бажанням громадянина.

Результати проведеного аналізу свідчать, що у Єланецькому районному суді Миколаївської області  робота по розгляду звернень громадян, що надходять до суду ведеться на належному рівні, здійснюється постійний контроль за якістю, своєчасністю та повнотою надання відповідей заявникам, проводиться аналітична робота та надається організаційна допомога щодо розгляду звернень громадян.

Відповідно до вимог Закону України «Про звернення громадян» та Указу Президента України від 07.02.2008 № 109/2008 «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування», та п. 7 Інструкції з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об’єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 року № 348 у Єланецькому районному суді Миколаївської області склалася певна система роботи зі зверненнями. Систематично узагальнюється та аналізується стан роботи із зверненнями громадян. Дана робота  постійно контролюється та перевіряється. Копії аналітичних документів направляються до ТУ ДСА України .

 

 

Голова Єланецького районного

суду Миколаївської області                                       Т.М.Раєвич