flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Від 18-го жовтня для звернення до суду юридичні особи повинні мати зареєстрований електронний кабінет.

19 жовтня 2023, 15:18

18-го жовтня 2023-го року вступив у дію Закон України «Про внесення змін для яких законодавчих актів України щодо обов′язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами».
Закон № 3200 передбачає, що у разі звернення до суду особою, яка зобов′язана реєструвати електронний кабінет, але не виконала свого обов′язку, документи такої особи будуть залишатися судом без руху або повертатися, залежно від виду процесуального документа.
Електронний кабінет – це персональний кабінет у підсистемі (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС), за допомогою якого особі, яка пройшла електронну ідентифікацію, надається доступ до інформації та сервісів ЄСІТС або окремих підсистем (модулів), у тому числі можливість обміну (надсилання та отримання) документами (у тому числі процесуальними документами, письмовими та електронними доказами тощо) між судом та учасниками судового процесу, а також між учасниками судового процесу. Ідентифікація особи здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису чи інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу встановити особу.
Реєструвати електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі зобов′язані усі юридичні та особи та фізичні особи-підприємці, зокрема адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи. Інші особи можуть реєструвати електронні кабінети в ЄСІТС в добровільному порядку.
Особі, яка зареєструвала електронний кабінет в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суд вручає будь-які документи у справах, у яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою. Водночас реєстрація в ЄСІТС, що забезпечує обмін документами, не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі.
Юридичні особи усіх форм власності для участі у господарських справах мають зареєструвати електронний кабінет до 18-го жовтня 2023-го року, для участі у цивільному чи адміністративному процесі – до 20-го лютого 2024-го року. Зареєструвати електронний кабінет в ЄСІТС можна тут.